2017. nov 30.

Gyerek előtt nem szexelünk - gyerekkel pedig pláne nem! #meetoo

írta: Polilili
Gyerek előtt nem szexelünk - gyerekkel pedig pláne nem! #meetoo

Könnyes szemmel hallgatta végig a gyerekkori szexuális visszaélésről szóló történetemet ma egy újságíró. Pedig "csak" arról meséltem, hogy egy felnőtt férfi megkóstolta a puncim, amikor 8-10 éves voltam. Csak. Sokáig azt hittem, hogy ez nem nagy dolog.

A helyzet az, hogy szerintem sok felnőtt (köztük sok férfi) fel sem fogja, hogy bármilyen szexuális viselkedés egy gyerekkel szemben káros hatású. Akkor is, ha a gyerek nem tiltakozik, hisz gondoljunk csak bele, a legtöbbünket kényszerítették, hogy puszilja meg az undok nagybácsit és legyen kedves minden felnőttel, aki kérdezés nélkül megérinti. Sosem tanulunk meg nemet mondani a nem kívánatos érintésekre. És az is összezavarja a gyereket, ha a szüleit hallja szexelni (főleg, ha a hangok alapján azt hiszi, valakit bántanak).

Az meg különösen nehezen feldolgozható, ha a gyereknek még jóérzést (netán orgazmust) ad az aktus. - Ezt tudtam meg Horváth Évától, a NANE pszichológusától. Hisz ilyenkor a gyereknek egyszerre kell feldolgoznia azt, hogy valami csúnya dolog történt vele és ő még élvezte is. Azaz extrán mocskos, amit művelt.

 

Megnéztem a Nem történt semmi c. filmet, ami egy hozzám hasonló korú kisfiú abúzustörténetét doglozza fel. Őt "csak" megfogdosta egy felnőtt, mégis mocskosul belebetegedett szegénykém. És a valóság pont ilyen, mint a filmben. A gyerek belebetegszik, elkezdi hibáztatni magát és védeni a környezetét. Akármilyen kicsi, átlátja, mekkora felfordulást kelt ezzel a családja életében. Átlátja, hogy anya aggódni fog, apa pedig meg akarja ölni az elkövetőt. Én is ezt vizionáltam és nem akartam semmi ilyesminek az okozója lenni. Épp elég baj volt, hogy ilyen mocskos dolgot műveltem.

Fontos beszélnünk a gyerekkori molesztálásról. Sajnos én még nem találtam olyan aktív civil szervezetet, aki per pillanat is foglalkozik a témával. A Muszáj Munkacsoport honlapján van segítség a szakemberválasztáshoz, de konkrét szakembert neked kell keresni. Itt megragadnám az alkalmat, hogy ha ismertek olyan szakembert, aki ismerősnél bevált ebben a témában (azaz ért a gyerekkori szexuális abúzushoz), írjátok meg kommentben, hátha valakinek jól jön! Én Csörgits Kingához járok, ő felnőtt áldozatokon tud segíteni (aki pl. gyerekkori traumát szeretne feldolgozni), de egy még gyerek áldozat szüleit nem tudom, kihez irányítanám...

gyerekkori_molesztalas_metoo_abuzus_szexualis_visszaeles.jpegFotó Kat Smith @ Pexels

Megelőzésképp pedig egy ajánlott könyv: Lili és a bátorság - mesekönyv, ami segít átbeszélni ezt a nehéz témát a gyerekekkel. Csodálatos darab.

Arra kérlek, ha megérintett a téma, oszd meg a bejegyzést, vagy csak a videót, és ha teheted, járulj hozzá akármennyi adománnyal a videó elkészüléséhez.

A beszélgetésnek kb. egy hónap múlva érkezik a folytatása, amiben arról kérdezen a pszichológust, hogyan ismerhető fel, ha egy gyermek szexuális visszaélés áldozata és milyen segítséget tudunk neki adni. Ennek a videónak az elkészülését is tudod támogatni.

Szólj hozzá

terápia abúzus kikényszerített szex gyerekkori szexuális abúzus